Koji neželjeni efekti se mogu očekivati tokom terapije?

Napisala: Dr sci. med. Marijana Milović – Kovačević

Neželjeni efekti zavise od određene vrste lečenja – i uveliko se razlikuju između različitih lekova. Takođe, svi pacijenti različito reaguju na lečenje. Neželjeni efekti se mogu bitno razlikovati između pacijentkinja. Neki od najčešćih neželjenih efekata lečenja karcinoma uključuju osećaj umora ili iscrpljenosti (umor), bol, mučninu, povraćanje, dijareju, gubitak kose, nizak broj belih krvnih zrnaca i povećanje telesne težine ili gubitak težine. Neophodno je da pacijenti obaveštavaju lekara o neželjenim efektima, u cilju da se različitim tretmanima navedeni neželjeni efekti prevaziđu. Dešava se da neželjeni efekti jednog vida lečenja zahtevaju prilagođavanje terapije u daljem lečenju karcinoma. Ponekad, simptomi koji se smatraju neželjenim efektima mogu potencijalno predstavljati znak progresije bolesti.

Poželjno je planirati životne aktivnosti spram očekivanja potencijalnih neželjenih efekata za koje znamo da se mogu pogoršati prvih nekoliko dana nakon terapija. Ne postoji „Magični lek“ koji će u potpunosti ukloniti neželjene efekte lečenja. Pokazano je da su kod nekih pacijentkinja posebno korisne fizičke vežbe, kao i dopunske terapije – poput joge ili akupunkture.
Ne javljaju se svi neželjeni efekti tokom lečenja. Dakle, ukoliko se dogodi da se neželjeni efekti ne ispolje, to svakako ne znači da tretman nije delotvoran.
Potrebno je da se komunicira sa nadležnim lekarom ili zdravstvenim timom i da se prilikom detaljnog razgovora veoma iscrpno i detaljno opišu svi ispoljeni neželjeni efekti, kako bi se moglo utvrditi da li su isti rezultat lečenja ili samog napredovanja bolesti. Nakon definisanja porekla problema sledstveno se pronalaze načini da se neželjeni simptomi prevaziđu.

rizik-od-raka-dojkeNajčešći neželjeni efekti

Bol – Karcinom ne podrazumeva da će uvek biti praćen bolom, ali ako dodje do bola veoma je važno da se pravovremeno o tome obavesti zdravstveni tim. Oni imaju ulogu da ordiniraju lekove za suzbijanje bolova. Tom prilikom je od izuzetne važnosti da se evidentira učestalost i težina bola, i takođe da se odredi jasno da li se bolovi pogoršavaju tokom noći ili usled određenih dnevnih aktivnosti. Efikasno ublažavanje i suzbijanje bolova imaće veliki uticaj na to da se pacijent oseća bolje. Odsustvo bola može pomoći da se oseća manji stepen umora, manji stepen anksioznosti, depresije i da se poboljša san i opšta kondicija. Ukoliko je potrebna jaka antidolorozna terapija za suzbijanje bola, kao što je primena lekova iz grupe opijata, ne treba se plašiti mogućnosti da se može razviti zavisnost. Zavisnost od opijata se ne dešava, ukoliko se lek primenjuje za bol. Bol uzrokovan karcinomom najčešće zahteva kombinaciju lekova i komplementarne terapije. Terapija poput akupunkture, masažne terapije i različite tehnike opuštanja mogu dodatno biti od pomoći u kontroli osećaja bola. Pokazano je i da fizičke vežbe mogu biti korisne.

Fatigue – Takozvani umor, koji nastaje bilo kao posledica same bolesti ili je povezan sa neželjenim efektima lečenja je zapravo mnogo više od osećaja umora: to je potpunai izražena iscrpljenost.

 • Saveti za rešavanje umora:
 • potrebna je redovna i zdrava hrana
 • sprovođenje redovnih umerenih fizičkih vežbi, kao i šetnja po svežem vazduhu
 • ukoliko imate potrebu sprovoditi tokom dana kratke pauze i odmor
 • potrebno je ukoliko postoji potreba da se potraži pomoć od prijatelja i bliskih članova porodice

Mučnina i povraćanje – Saveti za smanjenje mučnine i povraćanje:

 • potrebno je sprovoditi lagane fizičke vežbe
 • potrebno je biti na svežem vazduhu
 • potrebno je izbegavanje začinjene, masne ili vrlo slatke hrane
 • korisna je primena hladne hrane, a pokazano je da đumbir i limun bitno smanjuju mučninu
 • potrebno je uzimati redovno obroke

Problemi sa spavanjem i nesanica – Brojne situacije mogu dovesti do različitih oblika insomnije. najčešći uzroci poremećaja u spavanju su: bol, stres, neželjeni efekti lečenja, anksioznost, depresija. nedovoljno sna može uticati na sposobnost svakodnevnog funkcionisanja pacijenata. Neophodno je da se pacijenti sa navedenim problemom obrate lekaru , u cilju blagovremenog tretiranja.

Saveti koji pomažu u regulisanju sna:

 • potrebno je da se pacijenti pridržavaju uobičajenom načinu spavanja
 • potrebno je da se smanji nivo buke i svetlosti u spavaćoj sobi
 • potrebno je da pacijenti vode dnevnik i da zapisuju važne tegobe, kao i misli i brige koje ih drže budnima
 • potrebno je sprovoditi vežbe za svoj um, kao što su meditacija i fokusiranje
 • potrebno je da se pije toplo piće pre spavanja, uz izbegavanje pića sa kofeinom

Nedostatak koncentracije i kognitivne promene – Ovo može biti uzrokovano fizičkim ili emocionalnim promenama. Može biti povezano sa vašim lečenjem ili ne. Važno je da svaki problem sa koncentracijom prijavite svom zdravstvenom timu.

Gubitak kose – Kvalitet i gustina kose se često menja ukoliko se prima hemioterapija kao tretman karcinoma. Opadanje kose se ne dešava kao posledica svih vrsta hemioterapije, povremeno može doći i samo do tanjenja i isušivanja kose. Moguće je da i promena hormonske terapije dovede do proređivanja kose. Gubitak kose može biti vrlo neprijatan i predlaže se da se pacijentkinje kratko ošišaju pre početka lečenja hemioterapijom koja dovodi do alopecije, kao i da pravovremno obezbede adekvatne perike. Grupe za podršku pacijentima mogu pružiti savete i podršku u suočavanju sa promenama u njihovom izgledu.

Neustrašive

Neustrašive

Pogledajte intervjue i učite iz iskustava neustrašivih žena koje se godinama bore protiv karcinoma dojke.

Jasmina Lukić - Neustrašive

Jasmina Lukić (64), Beograd

Jasmina je imala 48 godina, kada je tokom obilaska majke u bolnici nakon operacije videla da i mlađe žene obolevaju od karcinoma dojke, pa je i sama otišla na kontrolu. Njena verovanja da je zdrava, bila su demantovana…

Pogledajte intervju

Rada Nikolić - Neustrašive

Rada Nikolić (44), Užice

Rada Nikolić iz Užica, majka je troje dece, koja je savim slučajno 2014. godine primetila kvrgicu na dojci i to samo dva meseca nakon što je prestala da doji treće dete, što je radila i sa prethodno dvoje. Na pregledu je sve izgledalo kao fibroadenom, ali kada je operisana i kada su navodno doborćudni tumori izvađeni, ispostavilo se da nije o njima reč…

Pogledajte intervju

Vera Blanuša - Neustrašive

Vera Blanuša, (60), Sombor

Veri je u februaru 2020. godine, zahvaljujući njenim sumnjama da se sa njenim telom nešto dešava, potvrđena dijagnoza malignog karcinoma 4b. Ova socijalna radnica, koja je hrabrila druge, prvi put je pogledala smrti u oči. Jedan odlazak u Institut za onkologiju u Kamenici i slike obolelih od raka, bio joj je dovoljan da se trgne, da shvati da je život van tih zidina lep i da treba da se bori…

Pogledajte intervju

Đuka Rakinić - Neustrašive

Đuka Rakinić (57), Sombor

Đuka Rakinić iz Sombora sa dijagnozom karcinoma dojke susrela se pre 17 godina. Gledajući televizor, slučajno je u dubini desne dojke napipala malu kvržicu, kao vrh šibice. Bila je nedelja. Odmah je sutradan otišla u onkološku ambulantu, odakle je upućena na ultrazvuk i na mamografiju, a nakon dve nedelje je operisana…

Pogledajte intervju

Svetlana Mirković - Neustrašive

Svetlana Mirković (48), Sombor

Svetlana Mirković iz Sombora, majka jednog trinaestogodišnjaka, zbog metastatskog karcinoma dojke, nažalost, mora u Beč da ide po “zdravlje”. Njoj je pre četiri i po godine otkriven karcinom dojke. Operisana je, dojka joj je odstranjena, međutim, njoj nije bivalo ništa bolje… Uprkos hormonskim terapijama, tumor markeri su bili povišeni, i posle hemioterapije i posle zračenja. Svetlana je sve vreme bila umorna, pospana… Znala je da nešto nije u redu…

Pogledajte intervju

Život je vredan - Podržimo borbu protiv metastatskog kancera dojke

Podržimo borbu protiv metastatskog karcinoma dojke

Europa Donna - The Serbian Breast Cancer Forum

Društvo za borbu protiv raka, Sombor

Savetovalište za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke Jefimija

Savetovalište za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke Jefimija

Europa Donna - The Serbian Breast Cancer Forum

Društvo za borbu protiv raka, Sombor